Over ons

Basilicakoor

Het Basilicakoor is met zo’n 34 leden een bloeiende muziekvereniging die met plezier én ambitie de liturgie in de Onze Lieve Vrouwe basiliek ondersteunt. Het koor zingt een uiteenlopend repertoire: van polyfone motetten uit de Renaissance en de Barok tot klankrijke missen uit de Klassieken en de Romantiek. Maar ook eigentijdse composities schuwt het koor niet. In toenemende mate brengt het koor werken ten gehore van de hand van de eigen cantor-organist én componist Hans Leenders. Onder zijn leiding werkt het koor wekelijks aan intonatie en koorklank. Gestreefd wordt naar een mooie mix van jongere en oudere, meer ervaren zangers. Het Basilicakoor is opgericht in 1804 en is daarmee één van de oudste kerkkoren van Maastricht.

Basilica Consort

Op initiatief van Hans Leenders werd in 2020 het Basilica Consort in het leven geroepen. Dit strijkersensemble – waar nodig aangevuld met andere instrumenten – staat onder leiding van Hans Leenders en begeleidt het Basilicakoor tijdens kerkelijke diensten en kerkconcerten bij de zogeheten concertmissen. Denk aan de kerkelijke hoogfeesten van Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Maar ook bij bijvoorbeeld Musica Sacra Maastricht luistert het Basilica Consort samen met het Basilicakoor de hoogmis op met fraaie muziek. Het Basilica Consort verzorgt daarnaast ook eigen concerten in de Basiliek. De samenstelling verschilt per uitvoering, onder meer afhankelijk van het muzikaal programma

Gastzangers

Inmiddels hebben de concertmissen zich bewezen als een goede gelegenheid om op projectbasis deel te nemen aan bijzondere uitvoeringen. Het format van de concertmis biedt de gastzangers de gelegenheid in de bijzondere setting van de OLV-basiliek te musiceren met een instrumentaal ensemble. In een beperkt aantal repetities wordt het muzikaal programma ingestudeerd. In een beperkt aantal repetities wordt het muzikaal programma ingestudeerd. Heb jij interesse om een keer deel te nemen? Neem dan hier contact met ons op.

Het koor houdt haar repetities op woensdagavond van 20.00 uur tot 21.45 uur in het Slevrouwe-heukske (parochiezaal) of in de kerk zelf. De ingang ligt aan de Stokstraat 46a.

Zondag 22 september | Concertmis in het kader van Festival Musica Sacra | Missa Amelberga - Hans Leenders

Met Festival Musica Sacra voert het Basilicakoor met het Basilicaconsort de Missa Sancta Amelberga uit van onze eigen dirigent Hans Leenders. Een mooie, klankrijke mis die Leenders schreef in het kader van de Heiligdomsvaart te Susteren in het jaar 2022. Hans Leenders heeft zich in de loop der jaren in toenemende mate toegelegd op het componeren van vocale muziek. Bekende koorwerken van zijn hand zijn onder meer de Missa in Simplicitate en de Missa Choralis. Beide werken bracht hij uit in coronatijd. Voor de Missa Sancta Amelberga schreef Hans Leenders een speciale begeleiding voor strijkers en hobo. Meer informatie over het aanvullend muzikaal programma volgt t.z.t.

Schola Nova en Schola Mixta

Geïnteresseerd in gregoriaans zingen?
Binnen het koor vormt een groep mannen en vrouwen de Schola Nova en Schola Mixta. De eerste groep bestaat uit geoefende zangers in het gregoriaans en zingt complexer muzikaal repertoire uit de Graduale triplex. De Schola Mixta zingt uit het monastieke repertoire uit de Graduale simplex. Met name bij deze laatste groep kan je zonder voorkennis beginnen met gregoriaans zingen. Repetities zijn altijd één uur voorafgaand aan de hoogmis.

Meer dan zingen alleen

Het Basilicakoor is een muziekvereniging waar inspanning en ontspanning hand in hand gaan. In onze repetitieruimte is er altijd een gezellige nazit. Bij kerkelijke feestelijkheden wordt met regelmaat in de fraaie setting van de Pandhof van onze kerk een hapje en een drankje genuttigd. Voor de zomerstop trekken we er samen op uit in ons Limburgs Heuvelland en in november houden we in onze eigen repetitieruimte het jaarlijks terugkerende Ceaciliafeest. Tot slot is er de koorreis waarbij het koor eens in de twee jaar een andere stad bezoekt, herinneringen maakt en natuurlijk samen zingt. Zo hebben we de laatste jaren Metz (FR), Essen (DE) en in 2023 Mechelen (BE) bezocht.

Copyright

Basilicakoor Sterre der Zee | 2024

fotografie | Tessa Steinmann

Scroll naar boven