Dirigent

Hans Leenders

Hans Leenders studeerde orgel, theorie der muziek en gregoriaans aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel.

Hij is artistiek leider van Studium Chorale, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival en van het orgelfestival L’Europe et l’Orgue.

Tevens is hij hoofdvakdocent orgel en koordirectie aan het Conservatorium Maastricht, dirigent van het conservatoriumkoor en Basilicakoor Maastricht. Eerder was hij gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen.

Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765).

Hans Leenders

Hij gaf gastdirecties bij o.m. Sloveens Philharmonisch koor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria. Hij leidde orkestproducties met philharmonie zuidnederland, Orkest van Vlaanderen, Concerto d’Amsterdam, Florilegium Musicum en Ensemble ’88, gespecialiseerd in hedendaagse muziek.

Zijn liefde voor de hedendaagse muziek blijkt uit de vele premières die hij gespeeld of gedirigeerd heeft. Als componist van met name vocale muziek profileert hij zich steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta, Harmonia en De Haske. Van een tweetal composities – gecomponeerd in coronatijd – zijn fraaie opnames gemaakt: Missa in Simplicitate en de Missa Choralis.

Poppeia Berden

Poppeia Berden (25-02-1996) is sinds december 2023 organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht. In 2020 is zij met lof afgestudeerd voor haar bachelor kerkorgel te Maastricht. Ze kreeg hier les van Marcel Verheggen en Hans Leenders. Naast kerkorgel heeft zij zang als bijvak gestudeerd. Ze heeft vele masterclasses gevolgd door Europa, onder meer bij Leo van Doeselaar, Christophe Mantoux, Theo Jellema en Olivier Penin. Daarnaast volgt zij met enige regelmaat privéles bij Michel Bourcier in Nantes

Poppeia Berden

Naast haar werkzaamheden als docent en kerkmusicus heeft Poppeia verschillende concerten gespeeld in binnen- en buitenland, waarin begeleiden voor haar ook een grote rol speelt. Poppeia heeft haar medewerking verleend aan verschillende kindervoorstellingen en opera’s. In samenwerking met Marijk Greweldinger heeft zij samen de voorstelling ‘Op reis met Johan Sebastiaan Bach’ geschreven. In 2018 heeft Poppeia de 3e prijs behaald bij het ‘Internationalen Orgel-Gesangswettbewerb’, te Neuss samen met haar duo partner.

Check voor meer informatie haar eigen website.

Séverin-orgel

De liturgie in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’ wordt ondersteund door het Séverin-orgel uit 1652, bespeeld door de organisten Hans Leenders en Poppeia Berden. Het orgel geldt als één van de fraaiste voorbeelden van het Waalse barokorgel in Nederland en is het oudste orgel van Limburg. Het toont het hoge niveau van de Luikse orgelbouw in de 17e eeuw. Bijzonder zijn ook de beschilderde orgelluiken die het instrument een koninklijk karakter verlenen. Het orgel wordt niet alleen bespeeld in de eredienst, maar is ook elke zomer te beluisteren tijdens het orgelfestival L’Europe et l’Orgue.

De geschiedenis van het orgel wordt beschreven in een boekje van R.J.G. Opdenakker en C.P.M. Cuypers, 350 jaar Severijn orgel O.L.V. Basiliek te Maastricht (1652-2002) (Maastricht 2000), 66 blz. Dit boekje is te koop in het Accueil van de basiliek.

Copyright

Basilicakoor Sterre der Zee | 2024

fotografie | Tessa Steinman

Scroll naar boven